Co to jest „Sushi Roll”? Prosty przewodnik dla początkujących

Sushi to stare japońskie danie z surowego zielonego ryżu w occie, przygotowane z różnych składników, w tym owoców morza, często surowych ryb i innych składników, takich jak warzywa, a czasem tylko cukier i sól. Jego prezentacja i sposoby przyrządzania są bardzo zróżnicowane, ale zasadniczo głównym składnikiem jest „ryż do sushi”, zwany także shari lub po prostu shari-kake. Ryż rzadko jest parzony. Zamiast tego miesza się go z różnymi składnikami, takimi jak pikle, warzywa lub inne owoce. Japończycy często podają to jedzenie w kilku różnych formach. Jedną z form jest sushi, znane również jako „nigiri”, „inkami” lub „inkari”, a czasami jako „nigiri”.

Sushi podawane jest z różnymi sosami, w tym miodem lub słodzonym octem ryżowym, wasabi, sosem sojowym i wieloma innymi. Każdy składnik mieszanki nadaje sushi własny smak. Im bardziej zróżnicowane są składniki, tym bardziej smakuje sushi. Japończycy używają kilku rodzajów narzędzi do mieszania składników sushi, w tym maty bambusowej, kija lub widelca oraz miarki lub łyżki. Mieszanie składników na sushi wymaga czasu i troski, więc dla niektórych jest to żmudna praca i o wiele łatwiej ją powiedzieć niż zrobić.

Chociaż sushi można zrobić z różnych rzeczy, które w rzeczywistości nie są rybami, najczęściej robi się je z człowieka, rolki sushi z surowej ryby, która jest zwijana i podawana z różnymi nadzieniami. Większość sushi jada się od razu, inne cieszą się nieco dłużej, w porcjach. Jeśli nigdy nie jadłeś prawdziwej potrawy, możesz zacząć od dania startowego, którym jest często rolada z surowej ryby, ponieważ jest łatwa do zrobienia i świetnie smakuje! Innym świetnym daniem startowym jest opiekane sushi, które przyrządza się z żółtego tuńczyka, wasabi i prażonego ryżu. Upewnij się, że jakikolwiek przepis na sushi, który zdecydujesz się spróbować, to „ryba klasy sushi”, aby mieć pewność, że jesz zdrowy, wysokiej jakości produkt.

Po przygotowaniu podstawowego ryżu i ryby sushi jest podawany. Najczęstszym sposobem spożywania sushi jest zjedzenie go prosto z talerza, ale czasami zdejmowanie opakowań może być dość trudne, zwłaszcza jeśli podawane jest z sosami do maczania. W takich przypadkach często używa się drewnianej łyżki do zdejmowania okładów. Można również jeść sushi w skorupce, zwanej uramaki, która jest pokrojona na tyle cienko, że można zeskrobać większość nadzienia palcem, pozostawiając rybę w środku.

Większość sushi można jeść nago lub ze słodko-słonym sosem do maczania, zwanymichimo. Dostępnych jest wiele różnych rodzajów sosów do dipów, w tym te stworzone specjalnie do ryb i sushi. W Kalifornii znajduje się świetna restauracja sushi o nazwie omakase, która serwuje tradycyjne ryby sashimi w imbirowo-sezamowym dressingu z awokado. W tej restauracji ręcznie przygotowują nawet łososia! To niewiarygodne, że ktoś tak długo przygotowywał coś tak prostego.

Jeśli naprawdę chcesz spróbować przygód, możesz stworzyć własne „nigiri”. Jest to tradycyjne japońskie jedzenie, które stanowi podstawę większości potraw, w tym sushi. Zasadniczo nigiri oznacza „rybi brzuch”. Składniki na typowy to Nori (wodorosty), ryż i różne przyprawy. Wielu szefów kuchni dodaje teraz warzywa i inne produkty, takie jak kimchi lub pikantny miód, jako część „nigiri”.

Jeśli szukasz bardziej ryzykownej trasy, jest kilka opcji. Rolka sushi z surowej ryby jest wytwarzana przez pocięcie ryby na cal lub dwa, umieszczenie jej w arkuszu nori, a następnie pocięcie na paski o długości około 3 cali każdy. Każdy pasek jest następnie kładziony na wierzchu warstwy ryżu. Ryż działa jak spoiwo dla ryb, a także jako powłoka, która utrzymuje razem smaki. Rybę można podawać w takiej postaci, w jakiej jest, z dodatkiem sosu sojowego lub można ją ułożyć na arkuszu wodorostów z dodatkowymi składnikami, aby uzyskać pełny posiłek.

Większość rolek sushi podawana jest w słodko-kwaśnym smaku marynowanym, który powstaje poprzez dodanie do ryżu wasabi, rodzaju japońskiego octu. Oprócz sushi, możesz również cieszyć się tymi aromatycznymi przekąskami w dowolnej liczbie japońskich restauracji. Mam nadzieję, że mieliście okazję spróbować niektórych z tych klasycznych japońskich smakołyków, poczynając od tradycyjnego ciasta ryżowego.